Lotus Connections 2.5 – Wat mogen we verwachten

Tijdens Lotusphere 2009 heeft IBM aangekondigd dat in het derde kwartaal van 2009 een nieuwe versie van Lotus Connections op de markt wordt gebracht. Lotus Connections is social software die zich richt op het bedrijfsleven. In Lotus Connections zijn een aantal op Web 2.0 gebaseerde tools opgenomen die de communicatie en interactie tussen medewerkers kan bevorderen. Lotus Connections 2.5 zal de reeds beschikbare tools verbeteren, maar daarnaast zullen ook enkele nieuwe tools worden toegevoegd. Het is overigens mogelijk dat er nog wijzigingen gaan plaatsvinden in de hieronder genoemde functionaliteiten.

Dit zijn de meest in het oogspringende vernieuwingen per applicatie binnen Lotus Connections:

Homepage

 • Alle updates van je sociale netwerk gebundeld in één data stream (feed).
  Op de homepage worden alle wijzigingen updates weergegeven die binnen het zelf gecreëerde social network worden gedaan.
 • Maken van eigen data streams (feeds) gebaseerd op tags, personen en datatype.
  Op basis van bijvoorbeeld een tag kan een stream op de homepage worden weergegeven over een bepaald interessegebied. Alle documenten binnen connections die worden voorzien van deze tag kunnen op de homepage van de gebruiker worden weergegeven.
 • In de zoekfunctionaliteiten kunnen ook de nieuw toegevoegde applicaties doorzocht worden. (wiki, file sharing)


Profiles

 • Tag cloud gebaseerd op alle aanwezig profielen in Lotus Connections.
  Dit maakt het zoeken naar specialisten op een bepaald kennisgebied eenvoudiger.
 • The Wall. Dit is een nieuwe functionaliteit op het profiel van een gebruiker. Bezoekers van dit profiel kunnen op “The Wall” een kort bericht achterlaten. Deze functionaliteit is het best te vergelijken met de krabbel die achtergelaten kan worden op iemands Hyves pagina, danwel de “Wall” van Facebook.
 • Status Widget. Via de status widget kan een gebruiker laten weten waar hij op dat moment mee bezig is. Deze functionaliteit is gebaseerd op de functionaliteit van Twitter.


Communities

In vergelijking tot de overige applicaties zal communities de grootste wijziging ondergaan. Daarbij heeft Lotus goed geluisterd naar de feedback uit de gebruikersgemeenschap.Het uiterlijk van communities zal meer het uiterlijk krijgen van de homepage applicatie. Het grote verschil daarbij is dat de widgets op de homepage bedoeld zijn voor het weergeven van persoonlijke informatie. De widgets in de community geven de data weer van een bepaald kennisgebied.

 • Personaliseren van een community door zelf  te maken templates. Deze functionaliteit is op dit moment beschikbaar voor blogs, maar zal ook voor communities beschikbaar komen.
 • De paginaopmaak van een community zal vergelijkbaar aan de homepage op te bouwen zijn uit diverse widgets. Op deze manier kan de community een echte thuishaven worden voor bepaalde kennisgebieden.
 • Compleet aangepakte forum functionaliteit zodat data op verschillende manieren gesorteerd kan worden. Bijvoorbeeld op basis van het aantal reacties of het aantal posts.
 • Via Social File Sharing kunnen leden van een communitie bestanden delen.
 • De community eigenaar kan zelf beslissen welke tools er beschikbaar worden gesteld aan de community. Daarbij kan keuze worden gemaakt uit:
  – Wiki
  – Community Blog
  – File Sharing
  – Bookmarks
  – Feeds
  – Forum
  – Activities
  – Inzichtelijk maken van alle leden van de community (en de participatie daarin)


Wiki

Deze applicatie wordt nieuw toegevoegd aan Lotus Connections 2.5 Suite. In principe kan iedereen zijn eigen Wiki aanmaken en binnen deze Wiki ook alle content reguleren. De Wiki functionaliteit zal een aantal zaken ondersteunen zoals Wiki Markup Editor en Wiki Markup Language. Er kunnen makkelijk child documenten aangemaakt worden maar ook de documenten herordenen in de hierarc hie is mogelijk. Er is een versie controle systeem aanwezig wat het mogelijk maakt om snel terug te kunnen grijpen naar voorgaande versies van documenten. Het toevoegen van bestanden aan een Wiki pagina behoort ook tot de mogelijkheden.

Social File Sharing
Ook social file sharing is nieuw in Lotus Connections 2.5. Zoals de naam al doet vermoeden is de functionaliteit van deze applicatie vergelijkbaar aan die van dogear. Alleen is Dogear bedoeld voor het delen van bookmarks en deze applicatie voor het delen van bestanden. Social file sharing zal in andere applictaies als communities en wiki geïntegreerd worden.

Mobility Support
RIM (de maker van blackberry) heeft aangekondigd ervoor zorg te dragen dat tijdens de release van v2.5 een native applicatie voor Lotus Connections voor blackberry apparaten direct beschikbaar zal zijn. Gelijktijdig heeft Lotus aangekondigd om Lotus Connections geschikt te maken voor mobiele apparaten.

Lotus laat met Lotus connections zien dat het social software serieus neemt. Wij kijken uit naar de start van het beta programma zodat we jullie op dit blog nog beter kunnen informeren over wat komen gaat. Een exacte datum voor de officiële release van Lotus Connections 2.5 is nog niet bekend, alleen dat dit het 3e kwartaal van 2009 zal zij.

Links
IBM Lotus Connections
Lotus Connections Wiki

Advertenties
Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Geplaatst in Blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: