DAOS: Wat is het en wat levert het op?

Er is al veel gezegd en geschreven over de DAOS (Domino attachment and object service) functionaliteit in Lotus Domino 8.5. Regelmatig krijg ik vragen over  DAOS en daarom leek het mij een goed idee om hier een aantal blog artikelen aan te besteden.  In dit eerste artikel ga ik in op de vragen wat is DAOS? en welke voordelen heeft het?

Wat is DAOS?
In de basis is DAOS een techniek waarbij bijlages die zijn opgeslagen in een Lotus Domino database worden opgeslagen in een aparte locatie op het filesysteem. Wanneer een bijlage meerdere malen voorkomt in een of meerdere databases dan wordt deze bijlage slechts één keer opgeslagen. In het originele document wordt alleen een referentie naar dit fysieke bestand op het filesysteem opgeslagen.

Voorbeeld:
Wanneer er een e-mail wordt verzonden met een bijlage van 3mb naar 10 gebruikers dan wordt deze bijlage op een server waarop DAOS niet is geactiveerd  in 10 verschillende e-mail bestanden opgeslagen. De totale omvang van de bijlages bedraagt dus 10 x 3mb =30mb. Wanneer DAOS wordt toegepast dan zal de bijlage slechts één keer in de filestore worden opgeslagen. In dit voorbeeld levert dit dus direct een besparing op van 27mb


De voordelen van DAOS
Zoals het voorbeeld al aangeeft kan DAOS een enorme besparing opleveren aan de hoeveelheid opgeslagen data op Domino servers. Maar naast deze voordelen biedt DAOS nog een aantal minstens zo belangrijke voordelen.

DAOS kan lees- en schrijfbelasting van een server (I/O) flink reduceren. Doordat de bijlages van een e-mail bericht al bij binnenkomst in op het filesysteem worden geplaatst zal de routertaak minder werk hoeven uit te voeren om een e-mail bericht af te leveren in de verschillende e-mail bestanden. Er hoeft dus minder data weggeschreven te worden in de databases.

Doordat bijlages niet fysiek in de e-mailbestanden aanwezig zijn zullen standaard dominotaken als compact, fixup en updall sneller uitgevoerd worden en dus ook minder belasting leveren op de hardeschijven in de server.

Vanaf Lotus Domino 8.5.1 biedt DAOS ook een extra voordeel in geclusterde omgevingen. Wanneer een bijlage al aanwezig is op een andere server in het cluster waarop eveneens DAOS is geactiveerd, dan zal de clusterreplicatie slechts het document zonder de bijlage repliceren. Hierdoor wordt aanzienlijk minder data over het clusternetwerk verstuurd.  

Wat levert DAOS mij op?
IBM heeft een hulpprogramma beschikbaar gesteld waarmee eenvoudig na te gaan is hoeveel besparing DAOS kan opleveren op het gebied van schijfruimte. Dit hulpprogramma (DAOS Estimator tool) kan ook worden toegepast op oudere servers (vanaf versie 6). Dit hulpprogramma bestaat uit een bestand dat in de Lotus Domino programmadirectory geplaats moet worden. Vervolgens kan vanaf de Dominoserver console (bij voorkeur buiten productie tijden) een commando worden gestart die alle databases analyseert. Het hulpprogramma produceert een tekstdocument waarin aangegeven wordt welke besparing per applicatie kan worden behaald en de totale besparing op de gehele server.

Onderstaande afbeeldingen tonen de besparingen per individuele applicatie (in dit geval mail bestanden) en de totale besparing op de gehele server.

Links
Download the Domino Attachment and Object Service Estimator Tool version 1.5
IBM Lotus Domino going green: The new Lotus Domino attachment and object service
Ed Brill – Liking the DAOS results
New DAOS features in Notes/Domino 8.5.1

Advertenties
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: