Microsoft nu als het IBM van 1985

De laatste weken zijn er in de blogosphere artikelen geschreven, die terugkijken op het afgelopen jaar. Ik was niet van plan om mee te gaan in deze eindejaarstrend. Het is daar nu immers ook te laat voor, maar toch wil ik je enkele berichten niet onthouden.

Vlak voor Kerst publiceerde de website Electronista (een grote site onder Apple gebruikers) een artikel waarin voormalig Microsoft executive Don Dodge (nu Google) zijn voormalige werkgever vergeleek met het IBM uit 1985. Doge stelt in het interview dat Microsoft dreigt ingehaald te worden door kleinere innovatieve bedrijven als Apple, Facebook en Google. Microsoft heeft op veel vlakken nog wel een voorsprong, maar de trend is voor veel producten dalende.

In dit artilkel probeer ik zijn stelling te onderbouwen met mijn eigen bevindingen en een aantal artikelen die op internet te vinden zijn. Voor alle duidelijkheid wil ik hierbij aangeven dat dit artikel niet bedoeld is om Microsoft te bashen.

Office
Met de komst van gratis alternatieven voor Microsoft Office als OpenOffice, Lotus Symphony en Google Docs heeft deze divisie een aardige knauw gekregen. Bovendien draagt het constant wijzigen van de user interface door Microsoft niet bij aan een vlotte acceptatie door de eindgebruiker. Je kunt je afvragen waarom mensen nog investeren in nieuwe versies van Office wanneer er alternatieven zijn die gelijkwaardig zijn, uitzonderingen daargelaten die heel specifieke Office functionaliteiten gebruiken. Minimaal 80% van de populatie heeft voldoende aan de functionaliteiten van OpenOffice en Lotus Symphony. Een gemiddelde ondernemening kan door gebruik te maken van de gratis Office-versies zo’n €300,- besparen. Om de strijd tegen open source aan te gaan is Microsoft op zoek naar een directeur ‘Linux and Open Office Compete’

Smartphones
Ook op het gebied van Smartphones heeft Microsoft een flinke ader moeten laten. Eerder was Microsoft CEO Steve Balmer er nog van overtuigd dat Apple’s iPhone geen belangrijke speler zou worden op de markt voor Smarphones. Dit jaar heeft hij moeten toegeven dat de ontwikkeling van Windows Mobile geen schoonheidsprijs verdient. Hoofd Microsoft Mobile UK, Phil Moore gaf  onlangs aan dat Microsoft nog steeds bezig is om de achterstand in te halen die het heeft op bijvoorbeeld de iPhone. Het uitbrengen van een tussen-release als Windows Mobile 6.5 brengt niet het succes dat Microsoft hoopt. Ten opzichte van de vorige release bevat het platform nauwelijks vernieuwingen en ook de performance, waar veel over te doen is, is met deze release niet verbeterd. Uiteraard zijn wel de nodige wijzigingen doorgevoerd aan de gebruikersinterface. Voor een tussentijdse update van Windows Mobile 6.5 is onlangs wederom een wijziging op de gebruikersinterface aangekondigd. Wat mij al jaren verbaast, is dat een Windows Mobile-toestel niet zondermeer te upgraden is naar een nieuwere release. Als dit al mogelijk is, gaat alle data op het toestel verloren. Apple heeft dit bijvoorbeeld veel beter onder controle.

Windows 7
Windows 7 wordt door menig nieuwssite gebombardeerd tot hét succes van 2009 voor Microsoft. Maar is dat terecht? Windows Vista was geen succes en Windows XP is alwer zo’n 8 jaar oud. Veel gebruikers van Windows zijn toe aan iets nieuws, dus kiezen voor Windows 7. Ook wordt Windows 7 standaard op veel PC’s meegeleverd. Maar als je echt kijkt naar de innovaties in het platform dan zijn deze moeilijk te ontdekken. Ook hier is de belangrijkste innovatie wellicht de gebruikersinterface. De ervaring ten opzichte van Windows Vista is wel flink verbeterd. Echter kun je je afvragen of het terecht is dat een eindgebruiker zo veel moet betalen voor iets dat eigenlijk een service pack is?

Zoekmachine
Microsoft is op veel gebieden actief, dus ook op het internet willen ze niet ontbreken. Al jaren wordt geprobeerd met MSN een plaats te veroveren op de zoekmarkt. Omdat dit geen succes bleek, heeft Microsoft gemeend een nieuwe zoekservice op de markt te moeten zetten onder de naam Bing. Vlak na de introductie leek dit even succesvol, mede omdat veel gebruiker de zoekmachine als standaard gepushed kregen met een Windows update. Volgens de statistieken blijkt nu het marktaandeel van Bing te stagneren en zelfs te dalen. Bij de introductie van Bing heeft Microsoft 100 miljoen dollar uitgegeven voor de promotie van Bing. Dit leverde een marktaandeel van 10 procent op wat slechts een fractie meer is dan de voorganger van Bing. Microsoft lijkt Bing zelf ook niet serieus te nemen omdat ze zich slechts richten op de Amerikaanse markt. Alle overige landen maken gebruik van testversies van Bing.

Exchange
Meer gerelateerd aan de content van deze site, is de ontwikkeling van Exchange. Al jaren roept Microsoft dat ze van Nederland het eerste Lotus Notes vrije land willen maken. En in sommige situaties lukt het ze ook om bedrijven te migreren van Lotus Notes naar Exchange. Daarbij worden soms calculaties gedaan die in de praktijk niet haalbaar zijn en blijken. Echter het verkoopteam van Microsoft doet het goed en weet een aantal IT-managers te overtuigen. IBM Nederland is helaas veel minder actief op dit gebied. In 2009 is er vanuit de IBM Busniness partners een initiatief gestart onder de naam ‘Lotus Loves‘ om IBM Lotus Software in Nederland beter op de kaart te zetten.

Bij de overweging tot een migratie naar Exchange vraag ik mij wel eens af welk doel een IT-manager voor ogen heeft. Migreren van het ene mailplatform naar het andere kost vaak zeer veel geld en aan het einde van het project heb je nog steeds hetzelfde resultaat: De gebruiker kan e-mail versturen en ontvangen. Een mooi vorbeeld van een dergelijke migratie is Unicef, waar $5,8 miljoen dollar is besteed aan een migratie waarbij vóór de migratie mail verstuurd kon worden en na de migratie nog steeds. Hetvreemde aan deze migratie is dat de UN is gemigreerd naar Lotus Notes & Domino 8 en dat Unicef hier een onderdeel van uitmaakt. Naar mijn mening had Unicef dit geld beter kunnen besteden.

Het argument dat gebruikers gewend zijn aan outlook omdat ze het thuis gebruiken gaat tegenwoordig ook niet meer op. Veel mensen maken gebruik van webmail en die is beschikbaar in vele smaken. Bovendien is de outlookversie op privé PC’s anders dan de zakelijk versie.

Bij exchange als backend kun je ook de nodige kanttekeningen maken. Exchange is dermate geïntegreerd in het serverbesturingsysteem dat een migratie van dit besturingsysteem noodzakelijk is bij de upgrade van Exchange. Bovendien is Exchange slechts in één smaak beschikbaar; Windows 64bit. Ook is een inline upgrade van Exchange niet mogelijk. Migraties worden daardoor onnodig tijdrovend en duur. Lotus Domino heeft wat dit betreft een grote voorsprong doordat de servers wel inline te voorzien zijn van een nieuwe release. Migraties kosten daardoor relatief weinig tijd. Ook is Lotus Domino voor alle toonaangevende besturingsystemen beschikbaar waardoor het niet noodzakelijk is nieuwe hardware aan te schaffen. In de praktijk blijkt ook dat de beheerslasten van Domino beduidend lager te liggen dan voor Exchange.

Met name vanwege de lagere beheerslasten besluiten op dit moment steeds meer bedrijven in zee te gaan met IBM. Wellicht het beste voorbeeld van een migratie van Exchange naar Lotus Domino is KBC Bank in België. 50.000 gebruikers zullen Outlook inruilen voor een Lotus Notes-client met volledige geïntergreerde collaboratietoepassingen.

Conclusie
Alle hierboven genoemde producten worden gekenmerkt door weinig innovatie. In de meeste gevallen worden in de nieuwe releases innovaties van andere partijen overgenomen en wordt de interface voorzien van een nieuw jasje met nieuwe kleuren. Microsoft wil op veel fronten actief zijn en hierdoor zijn zij niet (meer) in staat innovatieve producten te leveren. Mijns inziens zou Microsoft zich moeten beperken tot een kleinere productportfolio waarin ze sterk zijn.

Links
Ex-exec: Microsoft now “like IBM was in 1985”
Microsoft zoekt directeur anti-Linux divisie
Ballmer: iPhone has ‘no chance’
Hoofd Microsoft Mobile UK: “We proberen de iPhone bij te benen”
Apple’s iPhone is most popular phone in US – study
Windows Mobile 6.5(.1), veel kleine verbeteringen te verwachten
2009: Google nog niet bang voor Bing
Lotus Loves People
Inner City Press: UNICEF Veneman’s $5.8 Million E-Mail Switch Denounced by Whistleblowers, Defended
Having lunch with 82.002 Notes users

Advertenties
Tagged with: , , , , , , , , ,
Geplaatst in Blogs
3 comments on “Microsoft nu als het IBM van 1985
 1. Stijn Soens schreef:

  Ik ga volledig akkoord met je visie. Al jaren innoveert Microsoft niet meer en Google, Apple en zelfs IBM doen dat wel waardoor MS terein verliest op verschillende vlakken. Grote accounts zoals bv. KBC gaan niet enkel voor Lotus Domino maar zien de added value van de hele Lotus collaboration portfolio. Ik zie geen echte volwaardige tegenhanger langs MS kant (bv het Connections luik, geen idee wat daar tegenover staat). Hopelijk zet deze trend zich door in 2010.

 2. Patrick Kwinten schreef:

  Ongelooflijk hoe lang MS het al volhoudt, heeft veel met Windows ne MS Office te maken. Maar aan allerlei poten wordt nu stevig gezaagd door oa Google, Apple en IBM.

  Ik zal er geen traan door laten.

 3. Mooi overzicht!

  Het Unicef verhaal is inderdaad dramatisch. Dit soort organisaties zijn een sponsoring toch niet waard als ze zo omgaan met hun budget.

  Helaas zijn er nog een paar organisaties te noemen die voor mail een aparte infrastructuur inrichten op Exchange en daarnaast gebruik maken van de Notes applicaties. Philips is actief Notes migraties aan het omzetten naar .Net. Kost ze vele miljoenen nu, en beheerkosten van deze maatwerk applicaties zijn hoger. Van ING medewerkers hoor ik ook dramatische verhalen over het nieuwe intranet op SharePoint.

  Zeker voor Mail zou ik zeggen: mail is toch gewoon mail? Mijn inziens is mail in Notes zelfs efficiënter af te handelen voor de eindgebruiker dan in Outlook. Dit met name voor het zoeken in je mail file en het archiveren vanuit je inbox (swift file).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: