Get the Facts: Lotus Domino 8.5 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie

De messaging (mail en kalender) markt in Nederland (en de rest van de wereld) bij bedrijven wordt momenteel gedomineerd door 2 grote spelers: IBMs Lotus Domino en Microsofts Exchange. Laatst raakte ik in een discussie verzeild waarbij we de laatste versies van Domino en Exchange met elkaar vergeleken. Daarbij viel me op dat de meeste Microsoft specialisten erg weinig weten over Lotus Domino en nog minder over de laatste versie van Domino. Dit is overigens niet verbazingwekkend, de gemiddelde Domino specialist weet ook erg weinig over Microsoft Exchange. De Microsoft mensen kwamen om hun punt te maken echter terug met punten die ze op deze marketing pagina van Microsoft gevonden hadden.

Aangezien deze pagina analoog aan Microsofts anti-Linux campagne “get the Facts”, tracht verwarring te scheppen en daarnaast aantoonbare onjuistheden bevat, verwachtte ik dat hier wel een IBM tegenhanger voor zou zijn. Meer dan deze vrij magere Engelstalige pagina met competitieve informatie kon ik echter niet ontdekken. Ik kon zelfs geen enkele andere Nederlandstalige pagina vinden waarin deze producten direct met elkaar worden vergeleken.

Daarom heb ik me in de afgelopen dagen in Exchange 2010 verdiept, zodat ik Microsofts pagina goed op zijn waarde kan schatten en daar de correcte vergelijking met Lotus Domino tegenover kan zetten. De resultaten van dit onderzoek wilde ik in één blog artikel verwerken, maar toen ik klaar was had ik een artikel dat meerdere pagina’s besloeg. Reden genoeg om dit artikel te splitsen en er een serie artikelen van te maken waarin we Lotus Domino en Microsoft Exchange op een aantal punten met elkaar vergelijken. Voor die punten neem ik Microsofts Exchange vs Domino pagina als uitgangspunt. Ik pak de punten die zij als concurrentievoordeel t.o.v. Lotus Domino proberen te marketen en ga kijken in hoeverre de beschrijvingen die zij geven over Lotus Notes en Domino overeen komen met de werkelijkheid. Daarna zal ik nog een paar punten aanstippen die Microsoft niet in hun pagina heeft willen verwerken, omdat deze gezien kunnen worden als concurrentievoordelen van Notes / Domino op Outlook / Exchange. Uiteindelijk zal ik afsluiten met een conclusie. Onderwerpen die in deze artikelen langs gaan komen zijn:

Hierbij wil ik opmerken dat ook ik, net zo min als Microsoft, niet objectief in dit onderwerp sta. Ik ben immers een Lotus Domino consultant en geen Microsoft Exchange consultant. Je kunt van mij dan ook geen volledig objectief verhaal verwachten. Als technisch consultant zal ik me echter wel meer aan de feiten houden en die feiten onderbouwen met bronnen dan dat Microsoft dat doet in hun marketing pagina.

Bij elke vergelijking tussen Lotus Domino en Microsoft Exchange hoort overigens een disclaimer. Het is namelijk een vergelijking tussen appels en peren. Waar Exchange een puur messaging product is, is Lotus Domino een volledig applicatie platform. Voor de prijs van een Lotus Notes en Domino licentie krijg je dan ook allerlei functionaliteiten die bij Microsoft over een hoop verschillende producten zijn verdeeld. Het vervangen van Lotus Domino door Exchange komt daarom vaak neer op een migratie naar Exchange + IIS + Active Directory + SQL Server + SharePoint + Visual Studio etc. Niette min zijn er genoeg bedrijven die alleen de messaging functionaliteit van Lotus Domino gebruiken. Wanneer zij op een oudere Domino versie draaien, zullen ze de keuze moeten maken: Upgraden naar Lotus Domino 8.5 of migreren naar Exchange 2010. Ook bedrijven die op oudere Exchange versies draaien, zullen moeten kiezen tussen migreren naar Exchange 2010 (een Exchange omgeving kun je niet upgraden) of migreren naar Lotus Domino. Beide groepen kan ik dan ook aanraden om dit blog de komende weken goed in de gaten te houden.


Links:

Lotus Domino/Notes vergeleken met Exchange Server 2010 (Microsoft pagina)
Getting the Real Facts: How Industry Analyst Reports Can Trick Readers (Informatie over Microsofts “Get the Facts” campagne tegen Linux
IBM Competitive info – Lotus Notes/Domino

Advertenties
Tagged with: , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange
One comment on “Get the Facts: Lotus Domino 8.5 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie
  1. joel waterman schreef:

    I recently posted a three part response blog about the MS article referred to above. You can find the three blogs by going to planetlotus.org and typing ‘FUD’ in the search bar, or you can use the following link which will take you to the arcticles directly, http://tinyurl.com/38day8o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: