Domino 8.5 vs Exchange 2010: Gebruikerservaring

In de introductie van deze reeks kondigde ik aan wat ik in deze serie artikelen wil doen. Ik zal  beginnen met de onderdelen van Microsoft’s marketing pagina één voor één langs te lopen en daarbij kijken in hoeverre die informatie overeenkomt met de werkelijkheid. In het 1e deel zal ik gaan kijken naar de gebruikerservaring, oftewel Lotus Notes vs Microsoft Outlook en iNotes vs Outlook Web Access. We beginnen echter met de 1e paragraaf van Microsoft’s pagina:

Concurrentieverschillen met Lotus Notes en Domino
(volgens Microsoft)
(alles in schuinschrift is de letterlijke tekst uit Microsofts marketingpagina)

Microsoft Exchange blijft de meest toonaangevende mogelijkheden voor berichtenverkeer bieden aan eindgebruikers en inspelen op de bedrijfsbehoeften van IT. IBM Lotus Notes en Domino blijven altijd iets achter lopen op het gebied van functies en functionaliteit die zijn ingebouwd in Exchange. Exchange verschilt op de volgende vlakken van Lotus Domino:

Wat is hier de waarheid? Lotus Domino bestaat reeds meer dan 20 jaar. Het ligt dus voor de hand dat het veel jongere Exchange veel functies heeft afgekeken bij Lotus Domino. Op dit moment zie je dat beide fabrikanten goed naar elkaar blijven kijken. In Exchange 2010 zitten eindelijk een aantal zaken die in Lotus Domino al jaren beschikbaar waren. Met de introductie van Outlook 2010 wordt het bijvoorbeeld eindelijk mogelijk om conversaties op dezelfde wijze te bekijken zoals dat binnen Notes sinds Lotus Notes 8 (uit 2007) het geval is, terwijl de mogelijkheid om je sociale netwerken te integreren in de Notes client ook in Outlook 2010 ontbreekt. Anderzijds heeft IBM in Lotus Notes 8.x een aantal zaken gestopt die binnen Outlook al beschikbaar waren. Op dit moment zien we wel dat de updatecycli van IBM korter zijn dan die van Microsoft, waardoor IBM sneller nieuwe functionaliteit toevoegt aan Lotus Domino en de Lotus Notes client dan Microsoft aan Exchange en Outlook. Uiteindelijk blijft het stuivertje wisselen, maar Microsofts opmerking dat Lotus Notes en Domino altijd iets achter lopen is dus leuk verzonnen, maar niet op de feiten gestoeld.

De gebruikerservaring
Als we het over de gebruikerservaring hebben, hebben we het automatisch over de clients die bij beide serverproducten horen. Lotus Notes 8.5.1 en Outlook 2010 als desktop applicaties en iNotes en Outlook Web App als de browser versies. De trouwe lezers van dit blog zullen bekend zijn met de Lotus Notes 8.5.1 client en iNotes, maar voor de minder trouwe lezers lijkt het me nuttig om even een kort overzicht te geven van alle clients.

Lotus Notes 8.5.1


Lotus Notes heeft in versie 8.0 (uitgebracht in 2007) een ingrijpende wijziging ondergaan in de user interface. In de aanloop naar deze versie is een usability team geformeerd dat zich tot in de details heeft bezig gehouden met de user interface van de Lotus Notes client en dat werk gaat nog steeds door. Meningen over de gebruikerservaring van de Lotus Notes client, welke gebaseerd zijn op oudere Lotus Notes versies zijn dan ook zonder meer outdated. De Lotus Notes 8.x client is ook gebaseerd op een nieuw framework: Eclipse. Hierdoor is het veel makkelijker geworden voor derden om plugins voor de Lotus Notes client te schrijven en hier wordt dan ook fanatiek gebruik van gemaakt. De Lotus Notes client heeft zowel als voordeel en als nadeel dat het de client voor een applicatie platform is. Hierdoor kun je enerzijds veel meer met de Lotus Notes client doen dan met een pure messaging client, anderzijds zorgt dit er ook voor dat de memory footprint groter is dan van een pure messaging client. Het concept achter de nieuwe Notes client is dat je niet alleen je mail, maar alle benodigde informatiebronnen die jou helpen om je werk te kunnen doen binnen handbereik hebt binnen de Notes client, waa rbij er ook relaties gelegd ku nnen worden tussen die informatiebronnen. Indien goed toegepast zorgt de Notes client hiermee daadwerkelijk voor en hogere productiviteit van je medewerkers.

Microsoft Outlook 2010

Microsoft heeft Outlook 2010 vorige week officieel uitgebracht. Daardoor hebben nog maar weinig mensen met de nieuwe client gewerkt en is er nog relatief weinig over bekend. In Office 2010, waar Outlook 2010 een onderdeel van is, heeft ook Outlook een “ribbon” gekregen die eerder in Word en Excel 2007 geïntroduceerd was. Hoewel de algemene tendens over de ribbon in Word en Excel tamelijk positief was, zijn er ook uitgesproken tegenstanders. Vast staat dat het uitrollen van Outlook 2010 onder je medewerkers zonder vorm van introductie geen goed idee is. Daarvoor is er simpelweg teveel veranderd aan de interface. Nieuwe functies in Outlook 2010 zijn onder andere het tonen van conversaties binnen je mailbox, waardoor je een beter overzicht krijgt van bij elkaar horende mails. Overigens had Lotus Notes al in de negentiger jaren hier een aparte weergave voor en zit een vergelijkbare weergave als in Outlook 2010 al sinds 2007 in Lotus Notes.

iNotes


Waar de Lotus Notes client ook gebruikt wordt voor Lotus Notes applicaties, is iNotes wel een pure messaging client. IBM heeft ervoor gekozen om drie smaken van deze client te maken. De Full client is qua functionaliteit vergelijkbaar met de Lotus Notes client inclusief rechtermuisknopmenu’s en Sametime awareness. De Lite client is voor tragere verbindingen (ISDN/modem verbindingen etc) of voor mensen die gewoon liever een simpele mail client willen. In de Lite client mist het rechtermuisknopmenu en de Sametime awareness. Daarnaast ontbreekt wat extra functionaliteit, zoals het bekijken van andermans mailbox en een aantal kalenderfuncties. De ultra lite client is specifiek bedoeld voor het lezen van je mail op mobiele devices. Alle clients zijn snel en intuïtief en staan bekend als zeer volwassen. Ook worden alle moderne browsers ondersteund door iNotes


Outlook Web App


Microsoft heeft in Exchange 2010 de web client hernoemd van Outlook Web Access naar Outlook Web App. De functionaliteit is aanzienlijk verbeterd, waardoor deze op vrijwel gelijk niveau is gekomen met iNotes. Outlook Web App ondersteunt nu ook eindelijk de meeste moderne browsers, waardoor je nu bijvoorbeeld ook op een Mac de Outlook Web App kunt gebruiken.

Wat heeft Microsoft te zeggen over de clients?

Superieure gebruikerservaring
: Ga niet af op onze woorden, maar op die van onze klanten.  In een recent onderzoek door Brinks Home Security stelt Rob Trotter, Senior Vice President en Chief Information Officer voor Brinks Home Security, dat “gebruikers vanaf het eerste begin de voordelen begrepen van de migratie naar Office 2007 en Outlook 2007”. “Sterker nog, toen wij tijdens een vergadering van alle managers voor het eerst de overstap van Lotus Notes naar Outlook 2007 aankondigden, kregen we een staande ovatie en werden we toegejuicht.” Exchange 2007 doet meer voor de gebruikerservaring dan ooit tevoren met een verbeterde gespreksweergave voor e-mailtriage, spraak-naar-tekst-transcriptie voor voicemail en e-mailtips voor het verbeteren van de effectiviteit van chatberichten en om onbedoelde e-mails te voorkomen.
Wat Microsoft hier vergeet te melden is dat Brinks nog met een Lotus Notes R5 client werkte (uit 1999). Stel je voor dat je gebr uikers nog allemaal op Windows 98 zitten en je vertelt dat ze nu naar Windows 7 gaan. H oor je het applaus al? Hoewel Outlook zeker ook z’n nukken heeft, valt het niettemin niet te ontkennen dat er mensen zijn die een hekel hebben aan Lotus Notes. Als je gaat doorvragen blijkt hun ervaring met Lotus Notes echter, net als de mensen van Brinks home security, nooit verder te gaan dan Lotus Notes 6.5 of zelfs Lotus Notes 5. Dan vergelijk je dus 10 jaar oude producten met de hedendaagse versie van Microsoft. Zoals ik hierboven al aangaf heeft Lotus Notes met versie 8 een grote inhaalslag gemaakt. De Outlook 2010 client is nog te nieuw, waardoor er nog geen goede vergelijkingen tussen Outlook 2010 en Notes 8.5.1 zijn gemaakt, maar over de vorige versie, Microsoft Outlook 2007, zijn die vergelijkingen er wel. Analisten stellen de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van Lotus Notes 8.x op één lijn met Outlook. Ook die-hard Outlook fans moeten toegeven dat met Lotus Notes 8 weinig mis is (bron) (bron). Er zullen altijd mensen zijn die een voorkeur voor de een of de andere client hebben, maar uiteindelijk verschillen ze niet zo veel van elkaar. Hoe graag Microsoft ons dus anders wil doen geloven; Outlook is niet langer een reden om te migreren van Lotus Domino naar Microsoft Exchange.

P.S.
Voor wie zich afvraagt wat met e-mailtriage bedoeld wordt, deze term komt uit de medische wereld en betreft een proces om onderscheid te maken tussen patiënten ter bepaling van de prioriteit van de behandeling. In de Notes client moet je hierbij denken aan de follow-up vlaggen en de importance, naast de verschillende sorteermogelijkheden. De follow-up vlaggen zitten als sinds begin 2006 in Lotus Notes.

Links:

Get the Facts: Lotus Domino 8.5.1 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie
Why I hate Ribbons
Lotus iNotes
Lotus Sametime
67 Reasons Why Outlook Sucks
A second look at Lotus Notes
Design Review: Lotus Notes 8 vs. MS Outlook 2007

Advertenties
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: