Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Unified Communications

In dit deel van de serie gaan we kijken naar wat Microsoft over Unified Communications en de ondersteuning van mobiele devices te zeggen heeft om daarmee de situatie bij Lotus Domino te vergelijken. Net als in de voorgaande delen, staan de zinnen uit de marketing pagina van Microsoft in schuinschrift.

Eén Unified Communications-platform: Microsoft Exchange Server 2010 blijft voorzien in de behoeften van gebruikers door steeds nieuwe mogelijkheden te verschaffen op het gebied van Unified Messaging, geïntegreerde e-mail, voicemail, chatberichten, SMS en mobiliteitsbeheer. Al deze functies zijn verpakt in één Exchange-product, in tegenstelling tot meerdere, gescheiden producten zoals IBM dat doet.

Bij IBM zijn deze functionaliteiten verdeeld over Lotus Domino, Lotus Sametime limited en Lotus Notes Traveler. Beide extra producten krijg je gratis bij een Lotus Domino Enterprise licentie. De installatie van deze producten is zo eenvoudig dat je 3 Domino servers inclusief Sametime en Traveler kunt bouwen in de tijd die het kost om 1 Exchange server te bouwen, terwijl ook het beheer ervan geïntegreerd zit in de Domino Directory. Kleinere organisaties kunnen er zelfs voor kiezen om al deze producten op één server te installeren (als enige server). Dit is bij Exchange niet mogelijk.

Ingebouwde zakelijke mobiliteit: Exchange ActiveSync wordt ondersteund door bijna alle belangrijke mobiele platformen en is flink op weg om de standaardoplossing te worden voor professionele mobiel gebruik. ActiveSync maakt uitgebreide push-oplossingen mogelijk voor de belangrijkste platformen zoals Windows Mobile, iPhone van Apple, Motorola, Nokia en nog veel meer. Lotus Notes Traveler, de mobiele oplossing van Lotus voor Domino, biedt daarentegen alleen een basisoplossing, waarvan analisten stellen dat deze beter niet kan worden geïmplementeerd zonder een “beveiligings- en beheeroptie van derden”.

IBM heeft in het verleden de ondersteuning van mobiele devices aan derde partijen (zoals Commontime’s mNotes) overgelaten. Een klein bedrijf als Commontime heeft echter niet dezelfde onderhandelingskracht als Microsoft wat ertoe heeft geleid dat de ondersteuning door aanbieders van mobiele devices voor Exchange veel beter was dan voor Lotus Domino. IBM heeft dit ingezien en in 2007 Lotus Notes Traveler geïntroduceerd, waarmee ze via verschillende versies in de afgelopen jaren een enorme inhaalslag hebben gemaakt. Voor de meestgebruikte zakelijke smartphone van dit moment, de Blackberry van RIM, was het nooit een probleem. De hiervoor benodigde BES server is voor zowel Lotus Domino als Microsoft Exchange te krijgen. Voor de overige mobiele devices heeft Microsoft met ActiveSync een de facto standaard neergezet. Om deze reden heeft IBM ActiveSync in licentie genomen en toegevoegd aan Lotus Notes Traveler. Hierdoor ondersteunt Traveler ook vrijwel alle devices die Microsoft Exchange ondersteunen. Als je de link volgt die Microsoft geeft over de beveiliging van Lotus Notes Traveler, kom je uit bij een Gartner rapport waarvoor je moet betalen. Relevant is hier echter de datum van het rapport: 17 december 2007. Op dat moment had IBM net de allereerste, inderdaad functioneel beperkte, versie van Lotus Notes Traveler uitgebracht. Inmiddels zijn we alweer 4 versies verder en gaat de opmerking van Gartner al lang niet meer op.
Als we bovenstaande in ogenschouw nemen, moeten we concluderen dat Exchange 2010 weliswaar beter wordt ondersteund door mobiele devices, vrijwel elke smartphone ondersteunt Exchange, maar dat het verschil vele malen kleiner is dan Microsoft beweert. Populaire devices als de Blackberry, de iPhone, Windows Mobile devices, Symbian devices en de meeste niet-Symbian Nokia devices worden volledig ondersteund via Lotus Notes Traveler. Beveiligingsopties voor mobiele devices, zoals het op afstand leegmaken van het device wanneer deze verloren of gestolen is en het verzenden van de data via beveiligde verbindingen, vind je bij beide producten. Daarbij is IBM nog druk bezig de functionaliteit en ondersteuning van Lotus Notes Traveler nog verder te vergroten, waarbij updates los van Lotus Domino uitgebracht worden en je dus niet hoeft te wachten op een nieuwe “punt-release” van Domino voor je hier de beschikking over krijgt. Een klein voordeel voor Exchange dus, maar een die je in de praktijk waarschijnlijk niet zult opmerken.


Links:

Commontime
Lotus Notes Traveler

Advertenties
Tagged with: , , , , , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: