Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Interoperabiliteit

In dit deel van  deze serie kijken we naar de interoperabiliteit. Twee paragrafen uit de marketing pagina van Microsoft vallen hieronder. Evenals in de vorige delen gaan we deze stukken vergelijken met de situatie bij Lotus Domino. De tekst in schuinschrift is wederom de tekst van Microsoft.

Interoperabiliteit met één toonaangevende directoryservice: Bijna negen jaar geleden bouwde het Exchange-team de eerste interne Active Directory-toepassing: Exchange 2000. IBM heeft deze functie aangekondigd voor Domino 8.5.x versies, en tegen de tijd dat dit product verschijnt, heeft Exchange al een voorsprong van tien jaar in interoperabiliteit met de toonaangevende directoryservice in hedendaagse bedrijven, en biedt het een rijke, krachtige ervaring aan zowel eindgebruikers als IT-professionals.

Hier kunnen we ons alleen maar afvragen wat de Microsoft man die dit heeft geschreven gedronken had. Als je de link checkt waar naar verwezen wordt, kom je uit op een pagina van Ed Brill’s blog met daarin een link naar een algemene aankondiging van wat gaat komen in Lotus Domino 8.5. Daarin staat geen enkele verwijzing naar dergelijke plannen. Dat zou ook niet kunnen, aangezien IBM nooit heeft aangekondigd gebruik te gaan maken van de Active Directory en het idee dat je de Domino Directory die de basis vormt voor de complete configuratie van je product zou vervangen door de directory van een ander is absurd. Lotus Domino maakt dus ook in versie 8.5 gewoon gebruik van de Domino Directory, een directory waar ze al meer dan 20 jaar ervaring mee hebben. De verwarring van de schrijver van Microsoft is overigens ook weer niet helemaal vreemd. IBM heeft namelijk wel ooit laten weten na te denken over de mogelijkheid om persoons- en groepsdata te kunnen overhevelen naar een andere LDAP directory, waardoor die data dan slechts op één plaats bijgehouden zou hoeven te worden. Persoons- en groepsdata staan relatief los van de configuratie van je omgeving. IBM heeft echter besloten om ID management op een andere wijze te vergemakkelijken. Hieruit zijn de ID Vault en de Notes shared login functie voortgekomen die in Notes / Domino 8.5 geïntroduceerd zijn. Notes shared login zorgt ervoor dat het Notes ID wachtwoord wordt vervangen door een hash bestaande uit delen van de gebruikers ID en de windows installatie. Hierdoor kan een gebruiker die is ingelogd op zijn machine (wat dus met zijn Active Directory account kan zijn) Lotus Notes openen zonder opnieuw in te hoeven loggen. In tegenstelling tot de vorige functie binnen Lotus Notes, werkt dit onafhankelijk van je Windows wachtwoord en blijft het dus werken als je Windows wachtwoord wijzigt. Daarnaast ondersteunt Lotus Domino al sinds versie 5 (uit 1999) LDAP directories, waaronder de Active Directory, voor het authenticeren van gebruikers die via een browser inloggen. Microsoft ondersteunt deze mogelijkheid voor Outlook Web Access niet.

 

Hulpprogramma’s voor de wereldwijde economie: In Microsoft Exchange 2010 beschikt u over de mogelijkheid om agenda’s te delen met gebruikers buiten uw organisatie en kunt u zelf kiezen welke machtigingen u wilt toestaan. In deze versie worden beveiligde chatberichten niet alleen ondersteund binnen uw organisatie, maar ook voor externe gebruikers. Met Microsoft Exchange 2010 kunt u nu veilig communiceren met leveranciers, partners en klanten, waarvoor u eerder moest terugvallen op hulpprogramma’s van derden of gescheiden accountbeheer.

Merk op dat hier een directe vergelijki ng met Lotus Domino ontbreekt. Microsoft presenteert hier een verbetering t.o.v. Exchange 2007. In Exchange 2010 is het nu via “Federated sharing” makkelijker geworden om mensen buiten je domein toegang te geven tot kalenders, waarbij het niet langer noodzakelijk is om ze toegang te geven tot je volledige Active directory. Voorwaarde is wel dat de organisatie van deze mensen ook gebruik maakt van Microsoft Exchange en dat er een koppeling wordt gelegd tussen de Active Directories. De mogelijkheid om te chatten zit niet in Exchange 2010, dus deze opmerking van Microsoft klopt niet. Om te kunnen chatten met Outlook zul je Office Communications Server (OCS) of Lotus Sametime moeten installeren. Dit zijn aparte producten. In de 2007 R2 versie van OCS die vorig jaar beschikbaar kwam is het ook mogelijk om beveiligde berichten naar andere bedrijven die OCS gebruiken te sturen. Bij Lotus Sametime kon dit al langer en is het via de Sametime gateway ook mogelijk om op een veilige manier berichten uit te wisselen met andere instant messaging systemen.
Lotus Domino heeft altijd al de mogelijkheid gehad om data van enigerlei soort te delen met andere organisaties die Lotus Domino gebruiken via cross certificaten. Daarnaast heeft Lotus Notes 8.5 ook de mogelijkheid toegevoegd om kalenders te delen met anderen via de iCal standaard. Dit laatste kan Outlook sinds Outlook 2003. iCal, of iCalendar, is een standaard indeling voor agenda’s voor Internet waarmee gebruikers elektronische agenda’s op verschillende computers en in verschillende programma’s kunnen delen. De Lotus Notes kalender kan meerdere iCal calendars in een overlay in één kalender tonen. Via deze optie kun je dus ook kalenders tussen Microsoft Exchange en Lotus Domino delen.

Als we beide punten goed bekijken zien we dat er in de interoperabiliteit niet zo veel verschillen zitten. Lotus Domino heeft wel het voordeel dat je je browser clients kunt authenticeren tegen directories van anderen, maar Exchange gebruikers zullen er weinig problemen mee hebben om dit tegen de Active Directory te doen. Op het gebied van het uitwisselen van gegevens met andere partijen hebben beide producten methodes ingebouwd om dit op een veilige manier te doen. We gaan hier overigens wel voorbij aan de interoperabiliteit van de clients (Notes & Outlook) met producten van derden. Hier heeft Lotus Notes wel een streepje voor, maar dat stuk hebben we bij het artikel over de gebruikerservaring reeds behandeld.

Links:
Get the Facts: Lotus Domino 8.5 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie
Lotus Domino/Notes vergeleken met Exchange Server 2010 (Microsoft)
What is the future of the Domino Directory Independence capability
Office Communications Server
Lotus Sametime
IBM Lotus Notes 8.5 iCalendar: Interoperability, implementation, and application

Advertenties
Tagged with: , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: