Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Opslag, Archivering en Handhaving

Vandaag komt het laatste onderwerp uit de marketing pagina van Microsoft aan bod: Opslag, archivering en handhaving. De laatste is in het Nederlands beter bekend onder de Engelse term: Retention. De procedure zal inmiddels bekend zijn. We kijken eerst wat Microsoft over dit onderwerp te zeggen heeft (Microsofts tekst in schuinschrift), waarna we proberen daar de feiten zo goed mogelijk naast te zetten.

Opslag, archivering en handhaving: Microsoft Exchange 2010 werkt aan de noodzaak om te bepalen welke gegevens worden opgeslagen en hoe lang. Dit gebeurt aan de hand van interne e-mailarchivering en robuuste handhavingsbeleiden, die het gereedschap verschaffen om te voldoen aan de nalevingsvereisten. Daarnaast kunt u met Exchange 2010 tevens krachtige zoekopdrachten in meerdere postvakken uitvoeren, die kunnen worden gedelegeerd via op rollen gebaseerd toegangsbeheer, waardoor de juiste mensen over de juiste hulpmiddelen beschikken om uw organisatie te beveiligen.

Let op het feit dat in bovenstaande tekst een vergelijking met Lotus Domino volledig ontbreekt. Dit is een onderwerp waarin Microsoft die vergelijking niet aandurft en daar is een goede reden voor. Opslag, archivering en handhaving zijn namelijk traditioneel de achilleshiel van Microsoft Exchange. Vraag een Exchange beheerder naar de procedure om per ongeluk verwijderde mails te restoren en je zult begrijpen waarom. Het probleem hierbij zijn de Exchange message stores/databases. Omdat er meerdere mailboxen in 1 database zitten, zul je om enkele mails uit 1 mailbox te restoren eerst de hele database uit de backup moeten halen. Deze database is al snel 100 GB groot, maar kan officieel zelfs 16TB groot zijn. Daarna moet de beheerder de mails terugplaatsen in de mailfile van de gebruiker. De gebruiker kan dit niet zelf.
Het goede nieuws voor Microsoft beheerders is dat Microsoft dit stuk heeft verbeterd in Exchange 2010. Backups worden nu als snapshots op schijf gemaakt, waardoor ze heel snel weer aan een Exchange server gehangen kunnen worden. Met de Microsoft Powershell kun je via scripting commando’s mails snel kopieren uit het gerestorede snapshot naar de mailbox van de gebruiker of zelfs een andere gebruiker. Dit laatste moet nog steeds door de beheerder gedaan worden. Als het om mails van wat langer geleden gaat, zullen de backups waarschijnlijk niet meer online staan, heeft de beheerder nog steeds pech en zal het op de oude manier moeten.
Door de problemen met het restoren van mails was het handhaving (retention) stuk ook een drama op Exchange. Als er gevraagd werd om voor een onderzoek een aantal mailboxen op te leveren, betekende dit overuren voor de Exchange beheerder. In Exchange 2010 heeft Microsoft echter een feature geïntroduceerd die hier veel in verbetert. In Exchange 2010 kun je aangeven dat mail een bepaalde periode bewaard moet worden, bijvoorbeeld een jaar. Dat betekent dat elk verzonden en ontvangen mailtje bewaard blijft, zelfs al heeft de gebruiker het weggegooid. Wanneer dit mechanisme gebruikt wordt, kan een gebruiker daardoor ook per ongeluk verwijderde mail zelf restoren. Daarnaast kunnen personen met een bepaalde rol (security officer bijvoorbeeld) alle mail die in de ingestelde periode is verzonden en ontvangen in de organisatie inzien en doorzoeken. Dat is natuurlijk erg handig voor forensische onderzoeken. Deze erg mooie feature komt echter tegen een prijs… opslag en performance. Alle mail moet namelijk binnen dezelfde Message store bewaard worden als waar de mailbox van de gebruiker staat. Elke “ga je mee lunchen”-mail, elke mail met grappig filmpje, ze blijven allemaal gedurende de gekozen tijdsperiode in de message store staan, ook al heeft de gebruiker ze direct weggegooid. Die mails moeten uiteindelijk ook geindexeerd blijven worden, wat performance kost. De nieuwe archiveringsfunctie in Exchange 2010 heeft hetzelfde manco. Mail die een gebruiker archiveert komt in een aparte archieffolder te staan. Hierdoor heeft de gebruiker een makkelijke manier om mail te archiveren, maar fysiek blijft die mail binnen dezelfde message store staan. Deze kan dus niet op goedkopere storage worden gezet. Voor kleine omgevingen kan dit werken, maar grotere omgevingen zullen al snel tegen problemen aanlopen. Voorheen kon de grootte van de message store redelijk in de hand gehouden worden door gebruikers mailbox quota te geven (gemiddeld 70 MB bij Exchange servers. Bij Domino zijn de gemiddelde quota een stuk hoger). Met de retention feature en de archiving feature ben je deze controle echter kwijt. Dit betekent in de praktijk dat gebruik van deze features zorgt dat je minder gebruikers per Exchange server kwijt kunt.

Vanwege de architectuur van Lotus Domino, waarbij een mailbox van een gebruiker overeenkomt met 1 fysiek .nsf bestand, is Domino op het gebied van opslag, archivering en handhaving historisch altijd in het voordeel geweest. Waar een corrupte message store bij Exchange leidt tot problemen voor veel gebruikers, is bij Domino bij een corrupte mailbox maar 1 gebruiker gedupeerd. Als een Domino gebruiker mail abusievelijk heeft weggegooid hoef je alleen de mailfile van die gebruiker te restoren. Meestal een paar 100 MB dus. Die kun je direct naar een directory op de Domino server restoren, waarna de gebruiker zelf zijn missende mails kan opzoeken en naar zijn huidige mailbox kan kopiëren. Bij Lotus Domino’s native archiveringsoplossing worden mails in een aparte nsf file gezet, welke wel op een andere server met goedkopere storage kan staan. Daarnaast zijn er allerlei 3rd party producten beschikbaar die het archiveren van Domino data nog mooier oplossen. Voor retention in Lotus Domino kun je terecht bij de mail journaling functionaliteit die ervoor zorgt dat elk binnenkomend en uitgaand mailtje in een grote database kan worden opgeslagen. Deze functie bestaat al sinds Lotus Domino 6 uit 2004. Daarnaast hebben bedrijven die hiermee te maken hebben vaak al een applicatie gemaakt of gekocht die deze functionaliteit voor hen uitbreidt, hierbij handig gebruik makend van het feit dat Lotus Domino een applicatie platform is.


In Microsoft Exchange 2010 kunnen klanten kiezen uit nog goedkopere en snellere opslagtypen, waaronder DAS, SATA en JBOD. IBM biedt DAOS (Domino Attachment Object Store), maar kan klanten geen daadwerkelijk breed scala aan opslagopties bieden om kosten te besparen.

DAS, SATA en JBOD zijn dure termen voor simpele opslag mechanismen. Welke opslag een middleware product als Exchange of Domino kan gebruiken wordt bepaald door het operating system waar dit product op draait. Wat Microsoft hier zegt is dus hetzelfde als wanneer je zou zeggen dat Domino nu ook met goedkope DirectX 9 videokaarten werkt. Het een heeft niets met het ander te maken. Om te begrijpen waarom Microsoft dit punt dan toch noemt, zullen we naar vorige versies van Microsoft Exchange moeten kijken, waarbij we weer terugkomen bij Exchange’s message stores. Door de gekozen architectuur produceerde Exchange in de voorgaande versies dusdanig veel input/ouput operations per seconde (iops) dat grotere Exchange omgevingen alleen een acceptabel performance niveau haalden op dure storage oplossingen als SANs en snelle RAIDs (bron). Microsoft heeft in Exchange 2010 hard gewerkt aan het optimaliseren van de Message store, waardoor je nu theoretisch ook een redelijk performance niveau kan halen op goedkopere storage. Lotus Domino heeft met zijn Notes Storage Format (NSF) containers echter nooit last gehad van de performance problemen die Exchange plaagden. Het is dus al jaren mogelijk om grot ere Lotus Domino omgevingen in combinatie met goedkopere storage oplossingen te draaien.
In tegenstelling tot de technieken die Microsoft noemt is DAOS wel een feature van de middleware. DAOS zorgt er namelijk voor dat mail attachments maar 1x per server hoeven te worden opgeslagen, waardoor er daadwerkelijk minder bytes op je disks terecht komen. Zonder DAOS neemt data op een Domino 8 server al minder ruimte in dan op een Exchange server, maar met DAOS nemen dezelfde mails op een Lotus Domino server minstens 30% minder ruimte in dan op een Exchange 2010 server en dat betaalt zich terug in lagere storage kosten, lagere kosten voor backup etc.

Opslag, archivering en handhaving zijn altijd zwakke punten geweest binnen de architectuur van Microsoft Exchange. Microsoft heeft dit feit onderkend en geprobeerd dit in Exchange 2010 te verbeteren en is hier zondermeer in geslaagd. IBM heeft echter ook niet stil gezeten en is er met Domino 8.5 in geslaagd om enerzijds de server efficiency te verbeteren, waardoor je Domino server op dezelfde hardware meer gebruikers aan kan en anderzijds door met DAOS de benodigde storage flink te verkleinen. Op retention gebied heeft Microsoft in Exchange 2010 een mooie feature ingebouwd. De functie hiervoor in Lotus Domino zelf is momenteel niet zo uitgebreid. De wijze waarop Microsoft deze functie heeft geïmplementeerd, zorgt er echter voor dat er hoge kosten verbonden zijn aan het gebruik ervan. Je hebt aanzienlijk meer opslag en Exchange servers nodig als je dit actief wilt gaan gebruiken. De praktijk zal moeten uitwijzen in hoeverre bedrijven bereid zijn om deze extra kosten te aanvaarden. Op het gebied van opslag en archivering is Lotus Domino dus zonder meer de grote winnaar. Op het gebied van retention is er een klein functioneel voordeel voor Exchange, maar met een duidelijke “maar”.

Links:
Get the Facts: Lotus Domino 8.5 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie
Lotus Domino/Notes vergeleken met Exchange Server 2010 (Microsoft)
A First Look at Exchange 2010
DAOS: Wat is het en wat levert het op?
Mail file size Domino vs Exchange….and the winner is…..

Advertenties
Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: