Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Upgraden van je omgeving

Na de artikelen in deze serie waarbij we Microsofts keuze in de vergelijking tussen Lotus Domino 8.5 en Exchange 2010 nader hebben bekeken, is het tijd om een paar onderwerpen toe te voegen om te kijken hoe de 2 producten daarin met elkaar vergelijken. Het ligt voor de hand dat bij deze onderwerpen Exchange niet bepaald de bovenliggende partij zal zijn. Anders had Microsoft ze immers wel gekozen. Voor een goed beeld is het echter van belang om naar het totaalplaatje te kijken en daar horen deze onderwerpen ook bij.

Het eerste onderwerp waar ik naar wil kijken is het upgraden van je omgeving. Gemiddeld heb je eens in de 2 à 3 jaar te maken met een upgrade naar een volgende versie (service packs laat ik buiten beschouwing). Microsoft heeft de afgelopen 10 jaar gemiddeld eens per 3 jaar een nieuwe versie van Exchange uitgebracht (2000, 2003, 2007, 2010). IBM was iets sneller met gemiddeld eens per 2 jaar een nieuwe versie (R5, 6, 6.5, 7, 8, 8.5). Hoewel bedrijven soms een versie overslaan is dat niet altijd slim. De kosten die je bespaart door niet te upgraden lever je vaak ruimschoots in doordat je geen gebruik kunt maken van de verbeteringen in de nieuwe versie. Met name bij een upgrade naar Lotus Domino 8.5 blijkt dat je de kosten van die upgrade binnen een jaar ruimschoots terugverdient.

Om naar de verschillen tussen een Exchange en een Domino upgrade te kijken, geef ik hier de informatie van beide fabrikanten over hoe een upgrade uitgevoerd moet worden:

Exchange 2007 => Exchange 2010

Microsoft heeft uitgebreide online documentatie over hoe een upgrade van Exchange 2003 of Exchange 2007 naar Exchange 2010 uitgevoerd moet worden. Dit plaatje geeft een goed overzicht:

De upgrade komt in het kort op het volgende neer:

 • Koop nieuwe hardware voor de Exchange servers
 • Installeer Windows 2008 R2
 • Upgrade de Active Directory
 • Installeer Exchange 2010
 • Zet de mailboxen over van de oude servers naar de nieuwe servers
 • Pas alle verwijzingen (dns adressen etc) aan.

Een in-place upgrade is bij Exchange niet mogelijk. Je zult dus altijd extra (virtuele) hardware moeten gebruiken bij een upgrade van je Exchange omgeving. Feitelijk kun je daarom bij Exchange niet spreken over een upgrade, maar heb je het over een migratie. Als je een Microsoft consultant hier vragen over stelt, zal deze vaak vertellen dat het goed is voor de stabiliteit van je mailomgeving om deze om de zoveel tijd opnieuw op te zetten. Hoewel het zeker geen kwaad kan om de architectuur van je omgeving om de zoveel tijd eens goed onder de loep te nemen, is om de 3 jaar is dan wel erg vaak. Daarnaast zou het ook erg prettig zijn als een middleware product je niet verplicht om nieuwe servers aan te schaffen met een nieuw server operating system.

Lotus Domino 6.5 / 7 / 8.0 => Lotus Domino 8.5

Ook IBM heeft uitgebreide documentatie over het upgraden van een Domino omgeving. IBM geeft 4 opties om je omgeving te upgraden:
1.        Upgrade de bestaande Domino server(s) – Dit is de makkelijkste methode
2.        Verplaats bestaande servers naar nieuwe hardware
3.        Installeer nieuwe Domino servers met erving van de identiteit van een oude server (kopiëren van het server ID)
4.        Installeer nieuwe Domino servers met een nieuwe naam

Als je geen problemen hebt in je Do mino domein en alles soepel loopt is er geen enkele reden om geen in-place upgrade te doen. De upgrade van je Domino domein gaat dan als volgt:

 • Upgrade de Domino Directory van je administration server
 • Upgrade de Domino code van je administration server
 • Upgrade de overige servers in je domein
 • Upgrade het ODS (On disk Structure) van je databases (inclusief je mailfiles)
 • Als ook de clients zijn geupgrade naar de laatste versie kun je de mail templates upgraden

Een dergelijke upgrade kost slechts een fractie van de tijd van de migratie bij een Exchange domein en kan bij mailclusters zonder enige downtime gebeuren. Doordat Domino steeds efficiënter met zijn resources omgaat, is het ook niet nodig om je hardware te upgraden als er voorheen geen performance problemen waren en een nieuwe Domino versie kan er zelfs voor zorgen dat je een upgrade van je hardware nog even kunt uitstellen. Ook heeft Domino nauwelijks OS afhankelijkheden en is het dus niet nodig om je server OS te upgraden bij een Domino upgrade.

Conclusie

Als we naar het upgraden van je mail omgeving naar de laatste versie kijken, zien we grote verschillen tussen Lotus Domino en Microsoft Exchange, waarbij Microsoft Exchange er zeer slecht vanaf komt. Waar je bij Lotus Domino altijd een in-place upgrade kunt doen, is dit ook bij Exchange 2010 weer niet mogelijk. Microsoft is zich er van bewust dat dit een zwak punt is binnen Exchange. Men wijt dit aan het sterk gewijzigde database schema voor de nieuwe mailbox stores. In Lotus Domino 8.5 zitten echter ook grote wijzigingen in de On Disk Structure (ODS) van de Domino databases, maar daar kan een upgrade van het ODS wel gewoon in-place worden gedaan. Dit hoeft zelfs niet gelijktijdig met de server upgrade te worden gedaan, maar kan op een later moment. Waar Exchange ook tegenaan loopt is de sterke integratie met het server operating system. Exchange 2010 draait alleen op Windows Server 2008, terwijl de meeste Exchange 2007 installaties nog op Windows server 2003 lopen. Hierdoor was, onafhankelijk van het database schema verhaal een in-place upgrade al niet meer mogelijk geweest. Ook dit probleem zie je niet bij Lotus Domino. Domino wordt op zeer veel platformen gesupport en werkt op nog veel meer inclusief alle versies van Windows 2000 t/m 2008. Het gevolg is dat waar de meeste Domino omgevingen momenteel tenminste op Domino 7 draaien maar veelal op Domino 8.x, er nog zeer veel Exchange 2003 omgevingen zijn. Zelfs Microsoft zelf heeft de Exchange migratie nog niet aangedurfd: De hosted Exchange omgeving van Microsoft draait, 7 maanden na de introductie van Exchange 2010, nog steeds op Exchange 2007.

Microsoft sales consultants zullen het heikele punt van het upgraden naar een nieuwe versie in sales gesprekken zoveel mogelijk vermijden en wanneer het toch ter sprake komt, proberen om het punt te bagatelliseren. Met name voor wat grotere omgevingen zijn de kosten van een upgrade echter een belangrijke factor om mee te nemen. Dit zijn periodiek terugkerende kosten die een behoorlijke invloed kunnen hebben op de Total Cost of Ownership van het product. De kosten van een upgrade van Lotus Domino zijn al snel een factor 10 lager dan bij Exchange en levert daarmee een behoorlijke bijdrage aan de lagere TCO van Lotus Domino t.o.v. Microsoft Exchange.

Links
Get the Facts: Lotus Domino 8.5 vs Microsoft Exchange 2010 – Introductie
Forrester study on Lotus and Domino 8.5 economic benefits
Exchange 2007 – Planning Roadmap for Upgrade and Coexistence
Upgrade Central: Planning your upgrade to Lotus Notes and Domino 8.5.x
Microsoft Exchange 2010: A hard upgrade and not yet in the cloud

Advertenties
Tagged with: , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: