Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Workflow Applicaties

Na een break voor de nodige vakanties is het tijd om de draad weer op te pakken in de vergelijking tussen Lotus Domino 8.5 en Microsoft Exchange 2010, waarbij we aankomen bij een ander verschil tussen Domino en Exchange: Applicaties. Tijdens de introductiegaf ik al aan dat een vergelijking tussen Lotus Domino en Microsoft Exchange een vergelijking tussen appels en peren is. Waar Exchange een puur messaging product is, is Lotus Domino een volledig applicatie platform. Hoewel er heel wat bedrijven zijn die slechts de mailfunctionaliteit van Lotus Domino gebruiken, blijft het feit staan dat ze daarmee een product hebben waarmee indien goed gebruikt men de productiviteit van de medewerkers flink kan verhogen zonder dat dit geld voor extra licenties hoeft te kosten. Waar je bijvoorbeeld mee kunt beginnen als bedrijf is om Lotus Domino in te zetten voor een paar simpele applicaties zoals:

  • Verlofapplicatie
    Verlof aanvragen, waarbij automatisch mails uitgaan naar leidinggevenden waarbij zij het verlof via een simpele druk op een knop kunnen goed- of afkeuren. Andere medewerkers kunnen ook meteen zien wanneer wie verlof heeft.
  • Travel requests
    Bezoeken aan congressen, klanten of kantoren in het buitenland aanvragen via een applicatie, waarbij de workflow van goedkeuring door managers, boeken van vliegtickets en hotelkamers etc allemaal via de applicatie gaat
  • Vergaderruimtes en benodigdheden boeken
    Boek je kamers, beamers, projectieschemen, whiteboards etc. direct tijdens het plannen van een meeting in je agenda. Uiteraard kan een kamer maar 1x geboekt worden voor een bepaald tijdslot, zodat je niet met meerdere groepen voor dezelfde vergaderruimte staat.

Dit zijn een paar voorbeelden van applicaties die bij veel bedrijven nog steeds via papieren agenda’s of aanvraagformulieren plaatsvinden. Via Lotus Domino is het zeer eenvoudig om dit soort processen te automatiseren en daarmee die processen efficiënter te maken. Bovengenoemde voorbeelden zijn zeer generiek, waardoor templates voor deze applicaties vaak gratis of tegen geringe kosten beschikbaar zijn. De laatstgenoemde applicatie is als de Resource Reservation Database standaard aanwezig binnen Lotus Domino. Voor andere applicaties kun je eens kijken bij OpenNTF waar je meer dan 100 applicaties gratis kunt downloaden of informeren bij je IBM Lotus Business Partner. Met bovenstaande opsomming wil ik overigens geenszins suggeren dat Lotus Domino alleen geschikt zou zijn simpele workflow applicaties, sommige organisaties draaien hun core applicaties op Lotus Domino. Een voorbeeld van een bekende publieke website die oorspronkelijk op Lotus Domino geschreven is, is bijvoorbeeld Kieskeurig.nl. Dit zijn echter niet het type applicaties om mee te beginnen als je je Domino server die tot nu toe slechts als mailserver werd gebruikt, beter tot zijn recht wilt laten komen.

Om vergelijkbare functionaliteit op het vlak van applicaties bij Microsoft te vinden, kom je bij Sharepoint uit. Hoewel een vergelijking tussen Sharepoint en Lotus Domino buiten de scope van deze reeks artikelen valt, wil ik kort ingaan op de gratis versie van Sharepoint: Sharepoint Foundation Server. Een bewering dat je in tegenstelling tot Microsoft Exchange er bij Lotus Domino gratis een volwassen applicatie platform bij krijgt zou immers niet eerlijk zijn als je niet de gratis offering van Microsoft daarbij betrekt. Afgezien van de beperkte functionaliteit van deze versie blijkt deze bij nader onderzoek echter ook niet zo gratis te zijn. Om de Foundations server te mogen gebruiken heb je de juiste licentie voor Windows Server 2008 nodig. Dat komt erop neer dat je voor elke persoon die de Sharepoint Foundations server gaat gebruiken je een Windows Server CAL nodig hebt. Aangezien je die voor Exchange niet nodig hebt, zul je deze kosten als extra kosten voor Sharepoint moeten zien. Dat zijn kosten die je bij Lotus Domino niet hebt.
Daarnaast heeft de Lotus Domino het voordeel van de Lotus Notes client, waardoor applicaties naadloos kunnen integreren in de mail omgeving met bijvoorbeeld formulieren met speciale opmaak die in een mail zijn opgeslagen, buttons met uitgebreide uitvoerbare code in de mails (die door de Execution Control List wel veilig zijn) en extra velden die met een mail meegestuurd kunnen worden en via computed text zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze mogelijkheden bieden zeker voor workflow applicaties grote voordelen. Microsoft biedt op dit vlak niets vergelijkbaars.

Conclusie
Wanneer Lotus Domino en Microsoft Exchange met elkaar vergeleken worden is de verleiding groot om Lotus Domino als applicatieplatform te negeren. Er wordt immers gekeken naar de messaging functionaliteit en niet naar de mogelijkheden als applicatieplatform (die Exchange ook niet heeft). Toch levert dit een kromme vergelijking op. Lotus Domino kenmerkt zich als applicatie platform dat het een lage drempel heeft om er applicaties voor te ontwikkelen en er nuttige applicaties zowel bij Lotus Domino zelf geleverd worden als via OpenNTF beschikbaar zijn. De kans is dan ook zeer groot dat Lotus Domino als applicatieplatform een nuttige rol kan spelen om een aantal processen binnen het bedrijf op eenvoudige en goedkope wijze te automatiseren. Hoewel deze mogelijkheid in een directe vergelijking moeilijk in geld is uit te drukken, is het van belang om te realiseren dat je bij een keuze voor Microsoft Exchange deze mogelijkheid verliest.

Advertenties
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: