Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Samenwerking met Social Software

In het laatste deel van deze serie vóór de afsluitende conclusie, kijken we naar de benadering van beide kemphanen ten opzichte van Social Software in combinatie met de messaging omgeving. IBM en Microsoft hebben een duidelijk verschillende kijk op de toekomst van informatie uitwisseling en deze kijk vertaald zich naar Lotus Domino/Notes en Microsoft Exchange/Outlook. Bij de keuze van een van de platformen is het daarom goed om deze kijk en de gevolgen die dit heeft voor toekomstige versies van de producten mee te nemen.

IBM – Email is één van de informatiebronnen
In de visie van IBM staat de interactie tussen mensen en de samenhang tussen informatie centraal. Mensen kunnen op verschillende manieren met elkaar communiceren. Dat kan via email, maar ook via de telefoon, face-to-face, chat sessies en via sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en LinkedIn of via interne sociale netwerken (zoals een Lotus Connections omgeving). Je herkent wellicht de situatie dat je weet dat je iets met een ander persoon hebt besproken, maar niet meer via welk medium. Doordat we steeds meer media door elkaar gebruiken, zal dit in de toekomst alleen maar toe gaan nemen. Jongeren maken nauwelijks meer gebruik van email. Contacten lopen via Hyves of Facebook of via msn. In IBMs visie zullen de grenzen tussen mail en andere vormen van informatievoorziening vervagen, waardoor het van belang wordt om die informatie samen te bundelen en op een overzichtelijke wijze aan te bieden. Dit concept komt samen in “Project Vulcan“. Project Vulcan is een blauwdruk voor wat de volgende versie van Lotus Notes moet gaan worden (die naar verwachting in 2011 beschikbaar komt). Informatie uit verschillende bronnen komt samen in deze client en wordt aan personen en/of onderwerpen gehangen. Je moet hierbij bijvoorbeeld ook denken aan dat je in een mail over een bepaald bedrijf leest en automatisch relevant nieuws over dat bedrijf in een apart venster wordt getoond. In deze visie wordt email dus gecombineerd met opgeslagen chat sessies, berichten via sociale netwerken en andere informatie die over een persoon of onderwerp beschikbaar is.

Microsoft – Email blijft een aparte entiteit
Microsoft is op dit vlak veel conservatiever. Zij zien ook de toename van het gebruik van sociale netwerksites, maar zien hier geen directe toegevoegde waarde voor de huidige status van emails. Er is wel een Facebook connector beschikbaar voor Outlook, maar deze geeft slechts in een apart venster de status updates van je contacten weer, vergelijkbaar met de widgets (die naast Facebook ook voor LinkedIn beschikbaar zijn) voor de Lotus Notes client. Verbanden leggen tussen de verschillende vormen van informatie is op dit moment bij Outlook nog niet te vinden en er zijn ook geen aanwijzingen dat dit gaat veranderen. Outlook blijft de komende jaren dus een email/calendaring client met geïntegreerde chat client, RSS feeds en eventueel Facebook connector, waarbij deze onderdelen los staan van elkaar.

Conclusie
Op het vlak van social software worden IBM en Microsoft beiden als leaders gezien door onderzoekbureaus als Gartner en Forrester. Zowel Microsoft Sharepoint 2010 als Lotus Connections 2.5 zijn zeer goede sociale platformen voor een bedrijfsomgeving. Het verschil tussen de twee ziet Gartner  op het vlak “completeness of Vision” en dit zien we terug als we kijken naar de messaging systemen van beide. Waar IBM Lotus Notes als een integraal onderdeel van zijn sociale platform ziet (waarbij je niet persé Lotus Connections hoeft te hebben om hier gebruik van te kunnen maken), zijn Microsofts social software aspiraties beperkt tot Sharepoint en blijft Outlook een mail/calendaring programma. Persoonlijk zie ik meer kansen voor IBMs strategie. De huidige jeugd groeit op met sociale platformen. Email is voor hen uit de tijd. Wanneer zij straks massaal de arbeidsmarkt betreden, zullen zij zich beter thuis voelen bij en efficiënter kunnen werken met een platform dat die denk- en werkwijze ondersteunt dan wanneer ze in een keurslijf van oude technieken worden gedrukt. De keuze wordt echter ook bepaald door de bedrijfscultuur en datgene waarvoor je als bedrijf met elkaar communiceert. In bedrijven waarin voornamelijk productie wordt gedraaid en waar email als medium wordt gebruikt om top-down te communiceren, biedt IBMs benadering geen meerwaarde. In bedrijven waar kennis en kennisdeling een grote rol speelt heeft het die meerwaarde zeker wel!

Advertenties
Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Blogs, Domino vs Exchange
5 comments on “Domino 8.5 vs Exchange 2010 – Samenwerking met Social Software
 1. Patrick Kwinten schreef:

  hoe zit het met support voor verschillende mobile platformen (iPad, Android).
  niet iedereen zit op een windows mobile te springen dezer dagen…

 2. Patrick Kwinten schreef:

  btw, in Domino 8.5.2 is connections geintregreerd in de Notes client, in de Open menu is een sectie Lotus Connections gecreerd.

 3. Sander Zwart schreef:

  Hoi Patrick,
  Al het gaat om e-mail ondersteuning dan is Lotus Notes via Traveler beschikbaar voor Windows Mobile, Nokia Symbian, Iphone, iPad, iPod Touch. Op android is wel e.a. mogelijk, maar nog niet officieel (op dit moment). Google levert verschillende resultaten op.
  Er zijn echter third party producten die wel ondersteuning leveren voor Android (www.commontime.com). Met commontime mSuite is het daarnaast mogelijk om je applicaties (niet alleen notes applicaties) eenvoudig te ontsluiten. Overigens kan dit zonder de originele applicatie aan te passen. } Met commontime mSuite is het daarnaast mogelijk om je applicaties (niet alleen notes applicaties) eenvoudig te ontsluiten. Overigens kan dit zonder de originele applicatie aan te passen.

 4. Sander Zwart schreef:

  Hoi Patrick,
  Al het gaat om e-mail ondersteuning dan is Lotus Notes via Traveler beschikbaar voor Windows Mobile, Nokia Symbian, Iphone, iPad, iPod Touch. Op android is wel e.a. mogelijk, maar nog niet officieel (op dit moment). Google levert verschillende resultaten op.
  Er zijn echter third party producten die wel ondersteuning leveren voor Android ({ http://www.commontime.com). Met commontime mSuite is het daarnaast mogelijk om je applicaties (niet alleen notes applicaties) eenvoudig te ontsluiten. Overigens kan dit zonder de originele applicatie aan te passen. } Met commontime mSuite is het daarnaast mogelijk om je applicaties (niet alleen notes applicaties) eenvoudig te ontsluiten. Overigens kan dit zonder de originele applicatie aan te passen.

 5. Martijn de Jong schreef:

  en om “niet officieel” toe te lichten. Er is een beta versie van Lotus Notes Traveler beschikbaar voor Android. Als je daar als grote klant om vraagt, zul je deze waarschijnlijk ook wel kunnen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: