Lotus Notes/Domino 8.5.3 officieel gereleased. Nu met IBM Connections Profiles & Files!

Gisteren is versie 8.5.3 van Lotus Notes/Domino officieel uitgebracht. 8.5.3 is de laatste zogenaamde feature release in de 8.5 codestream. 8.5.4 zal slechts fixes bevatten, voor nieuwe features moeten we wachten op Notes “Next” die in 2012 uitkomt. Daarom is het interessant om te zien welke nieuwe zaken 8.5.3 allemaal met zich meebrengt en dat zijn er heel wat! Een klein overzicht:

IBM Connections
Wellicht de grootste wijziging in 8.5.3 zit in de licentiestructuur. Met een Domino Enterprise server heb je nu gratis recht op een uitgeklede versie van IBM Connections waarin de onderdelen Profiles en Files zitten. Hierdoor kun je dus op een goedkope manier kennis maken met deze Connections onderdelen. Niet toevallig zijn dit ook de meestgevraagde onderdelen van Connections door bedrijven die hun eerste stappen op het pad van een social business zetten. Met Profiles kun je een smoelenboek/people finder opzetten die de versies die ik hiervan heb gezien binnen de meeste bedrijven ruimschoots overtreft. Profiles intregreert ook erg goed met de Business card in de ook al gratis Sametime Entry server.
Files geeft je de mogelijkheid om bestanden op een centrale plaats te zetten, waardoor deze niet meer als attachments rondgemaild hoeven te worden. Dit wordt verder ondersteund door de nieuwe Files Connector voor Lotus Notes die het erg makkelijk maakt om een bestand i.p.v. als attachment als link naar een File resource mee te sturen. Als het gebruik van deze twee Connections onderdelen naar meer smaakt is er een gunstig geprijsde upgrade licentie om naar de volledige IBM Connections te upgraden.
Dit filmpje geeft een mooi overzicht van de mogelijkheden die de integratie tussen Lotus Notes 8.5.3 en IBM Connections laat zien:

IBM XWork Server
IBM introduceert gelijktijdig met Domino 8.5.3 de IBM Xwork Server. Deze Xwork Server komt feitelijk neer op een nieuwe licentievorm voor Lotus Domino, waarbij je voor $2000,- per jaar een Domino server mag runnen waarop maximaal 4 applicaties mogen draaien, welke elk uit 4 Domino databases mogen bestaan. Zolang gebruikers deze server alleen benaderen met een browser zijn er geen andere kosten verbonden aan deze server. Er mogen dus ook zoveel geregistreerde of anonieme gebruikers aanloggen als je wilt zonder extra kosten. Deze server is daarmee ideaal voor, en gericht op, XPages applicaties. Hiermee krijgen Business Partners een instrument waarmee ze hun applicaties kunnen verkopen aan klanten als een Black Box waarop die applicatie draait. Dat hier Domino op draait is voor die klanten irrelevant.

Domino Express
De laatste wijziging in licentiestructuur zit in de IBM Domino Express server. De licentie voor deze server is vooral veel simpeler geworden, waardoor het makkelijker is om te begrijpen of deze Domino licentie toepasbaar is in een specifieke situatie. De Domino Express server is bedoeld voor bedrijven met minder dan 1000 personen in het Domino domein. Via deze link kom je ook bij een overzicht van de verschillende servertypes en de bijbehorende licenties.

Nieuwe Features
We zouden dit geen feature release kunnen noemen als er naast de nodige fixes en de licentiewijzigingen niet ook een aantal nieuwe features waren toegevoegd. Laten we dus een kijken welke nieuwe features er te vinden zijn in Lotus Notes, iNotes, Domino Designer, Domino server en Lotus Traveler.

Lotus Notes
Er zijn een aantal kleine wijzigingen gemaakt in de Lotus Notes interface die het werken met Lotus Notes weer wat prettiger maken:

 • Je kunt nu makkelijker zoeken op afzender of subject via een rechtermuis menu shortcut
 • Een slide-in notificatie voor nieuwe mail in plaats van, zodat die niet langer de focus steelt (zoals de popup deed)
 • Meer controle voor de gebruiker over de recent contacts, zodat het veel makkelijker is om ongewenste adressen daaruit te verwijderen en alleen die adressen daar te hebben die jij wilt. Je Recent Contacts worden gebruikt wanneer je een nieuwe mail aan iemand adresseert.
 • De mogelijkheid om een meeting die je hebt “gecountered” wel in je agenda te tonen met een speciale kleur en eventueel alsnog te accepteren op de oorspronkelijke tijd.
 • De mogelijkheid om wijzigingen in de invitatielijst voor een meeting ook aan de huidige deelnemers te laten weten, zodat zij in hun meeting entry ook de juiste invitatielijst te zien krijgen.
 • Wanneer wordt gesorteerd op Subject worden woorden als Re: en FW: genegeerd, waardoor je documenten met een zelfde subject nu ook bij elkaar ziet staan. Je kunt extra woorden opgeven die genegeerd moeten worden, zoals “Antw:”.

 

Lotus iNotes
In iNotes zitten een aantal van dezelfde mogelijkheden die we zojuist bij de Lotus Notes client bespraken nu ook. Daarnaast maakt iNotes nu gebruik van een Sametime proxy server als die aanwezig is, waardoor je een veel betere chat ervaring hebt (o.a. met Rich text) en er geen Java applets (stlinks) meer geladen hoeven te worden. Deze iNotes is ook weer compatible met de laatste versies van de bekende browsers.
Domino Designer
Er zijn een aantal nieuwe features in Domino Designer 8.5.3 bijgekomen, maar wat mij vooral is opgevallen is dat Designer 8.5.3 stabieler is dan zijn voorganger. Ik werk zelf al meerdere maanden met de laatste code drop van de 8.5.3 Designer (de laatste beta versie dus) en deze was al aanzienlijk stabieler dan de versie waar mijn collega’s nog op werkten (8.5.2). Nieuwe features zijn:

 • Java Design element – Met dit design element kun je een enkele Java Class in the nsf creëren die je weer aan kunt roepen vanuit een XPage. Voorheen moest je dit soort classes als bestand handmatig in je NSF container hangen.
 • Source Control Enablement – Hiermee kun je eindelijk je Domino Design elementen in een source control systeem opslaan als SVN, Gist etc.
 • Forms/Views Perspective – Je kunt nu een bijpassend Designer perspective kiezen voor XPages development of voor traditioneel Domino development. Het voordeel van het Forms/Views perspective is dat alle design elementen en property boxes etc voor XPages verdwenen zijn, waardoor je simpelweg een stuk meer ruimte krijgt in je Designer client.
 • Een nieuwe Formula function: @GetMachineInfo. Hiermee kun je karakteristieken van de machine waarop iemand zit te werken ophalen, waardoor je de uitvoer van bepaalde code kunt laten afhangen van of de machine van de gebruiker dat wel aan kan. Deze nieuwe @Formula wordt ook gebruikt om policies te laten afhangen van de machine van de gebruiker.
 • Binnen XPages is het nu mogelijk om de resultaten van een Full Text Index te sorteren.

 

Domino Server
Om nog even door te gaan op het vlak van Development, een aantal open source componenten zijn geupdate in Domino 8.5.3, zoals de Dojo versienaar 1.6.1 en de CKEditor naar 3.5.3.  Daarnaast is de OneUI geupdate naar versie 2.1, die bijvoorbeeld ook voor Connections op Lotus Greenhouse wordt gebruikt. Deze resources kun je uiteraard ook in je eigen applicaties gebruiken. Andere nieuwe features die voor development interessant zijn, zijn:

 • JavaScript/CSS aggregatie – De XPages engine van Domino kan nu dynamisch meerdere JavaScript libraries naar 1 bestand aggregeren. Hetzelfde geldt voor CSS Files. Dit scheelt aanzienlijk in de laadtijden van een webapplicatie.
 • Deployment van OSGi Plugins – Met het OSGi framework kunnen plugins voor Domino worden geschreven die voorheen vaak via aparte dlls etc moesten worden gemaakt. Omdat OSGi plugins in Java worden geschreven, zijn er in principe veel meer developers die deze plugins kunnen ontwikkelen dan vroeger toen die via de C API moest. Wat met de oude plugins, maar ook met de OSGi plugins een probleem was, was de uitrol en het onderhoud van deze plugins, doordat deze meestal bestond uit het plaatsen van extra bestanden op de Domino server en dit niet vanuit Domino gemanaged kon worden. Domino 8.5.3 brengt nu mogelijkheden om deze plugins via de updatesite.nsf te deployen. Hierdoor wordt het ook mogelijk om bijvoorbeeld de XPages Extension library automatisch te deployen naar alle applicatieservers en dat is voor developers goed nieuws.
 • Lotus Domino 8.5.3 heeft nu ook een speciale notes.ini parameter om de Full Text Indexes te offloaden naar een andere drive. Dit kan vanuit performance oogpunt zeer interessant zijn.

Lotus Traveler
Ook in Lotus Traveler zijn weer een aantal verbeteringen te vinden. Zo kan op Apple devices nu een partial wipe worden uitgevoerd, waarbij alleen de Traveler data voor die account op afstand wordt gewist. Voor Android zijn meerdere usability updates te vinden. Ook wordt Android 3.x nu ondersteund. Administrators kunnen met de laatste versie ook bepalen met hoeveel devices een gebruiker maximaal mag aanloggen en ze krijgen de extra instelmogelijkheid om devices eerst te moeten goedkeuren voor deze kunnen synchroniseren. Verder is de corporate lookup uitgebreid met de mogelijkheid om groepen en mail-in databases te zoeken.

Al met al dus aardig wat nieuwe dingen in deze release, waaronder een aantal zaken zoals de licentiestructuur en de uitrolmogelijkheid van plugins waar de community al heel lang om vroeg. Ik draai zelf al geruime tijd de laatste 8.5.3 beta van zowel de Lotus Notes client en de Lotus Domino server en beiden zijn de afgelopen tijd zeer stabiel gebleken. Genoeg reden dus om snel naar deze versie te upgraden.

Links
IBMs Lotus Notes/Domino 8.5.3 pagina
Ed Brills artikel over de XWork Server
Ed Brills artikel over Notes/Domino 8.5.3 en Connections
Ed Brills artikel over de nieuwe Domino licenties
Artikel over UI verbeteringen voor Android in Lotus Traveler
Daniel Nashed over de wijziging m.b.t. de Full Text index
Niklas Heidloff over nieuwe mogelijkheden op Development gebied
Declan Lynch over het deployen van de extension library via de Update Site
Mary Beth Raven over de UI verbeteringen in Lotus Notes

Advertenties
Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Blogs
One comment on “Lotus Notes/Domino 8.5.3 officieel gereleased. Nu met IBM Connections Profiles & Files!
 1. Patrick Kwinten schreef:

  Ook wordt het gemakkelijker om agendas te delen door ze als ‘widget’ door te sturen.
  Integratie van Connections delen maakt het meer social email. Ik vraag me wel af of profiles hergebruikt kan worden in Notes applicaties. Vaak is er behoefte om profilen over meerdere applicaties te delen. Bv discussies, teamrooms, blogs…
  Een aanloop naar de volgende versie van Notes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: