Book Review: IBM Sametime 8.5.2 Administration Guide

Begin december werden we door Packt Publishing gevraagd om een nieuw boek over Lotus Sametime te reviewen. Sametime is een van de pareltjes van IBM en op het gebied van instant messaging binnen bedrijven ook al jarenlang de marktleider. Wij merken echter regelmatig dat er bij klanten nog veel onduidelijkheid heerst over de mogelijkheden van Sametime en dan met name over de recentere wijzigingen in de productlijn. Een nieuw boek die deze onduidelijkheid aan wil pakken is dan ook zeer welkom. Wij vonden het daarom erg leuk dat Packt Publishing ons vroeg om dit boek te reviewen.
De titel van het boek is “IBM Sametime 8.5.2 Administration Guide” en het is geschreven door 3 mensen die hun sporen in de IBM Lotus wereld ruimschoots hebben verdiend: Gabriella Davis, Marie L. Scott en Thomas Duff. Het doel van het boek is om beheerders/architecten van alle niveaus die Lotus Sametime 8.5.x moeten gaan installeren of hun bestaande installatie willen upgraden en uitbreiden op duidelijke wijze door dit proces heen te leiden. Dit doel hebben ze in onze ogen zonder twijfel gehaald. Het boek is compleet en zeer duidelijk opgezet.

Het boek begint met een uitleg over de verschillende onderdelen in de Lotus Sametime portfolio. Aangezien Sametime standard in versie 8.5.2 al uit 8 verschillende onderdelen bestaat, is dat zeker geen overbodige luxe. Lang niet elk bedrijf zal alle onderdelen nodig hebben en het boek beschrijft ook zeer duidelijk wanneer je welke onderdelen moet installeren. Het boek beschrijft ook de andere Sametime licentievormen, Sametime Advanced en Sametime Unified Telephony, waarbij de eerste uitgebreid wordt behandeld, maar de laatste op het gebied van installatie buiten de scope is gehouden. Wat ook zeer prettig is, is de lijst met System requirements voor alle OS versies en de compontenten die voor alle OS versies beschikbaar zijn (niet alle componenten zijn bijvoorbeeld beschikbaar op AIX of de IBM i-series).

Sinds Sametime 8.5 moeten veel van de componenten op IBM WebSphere geïnstalleerd worden. Voor beheerders/architecten die alleen de vorige versies van Sametime kennen, is dit een flinke wijziging. Voorheen draaiden alleen Sametime Advanced en de Sametime Gateway op WebSphere en deze componenten werden niet zo vaak geïnstalleerd. Nu ontkomt bijna niemand meer aan de installatie van één of meerdere componenten op IBM WebSphere. Het boek beschrijft die delen van de architectuur van WebSphere, die voor een installatie van een product op WebSphere van belang zijn. Daarnaast geeft het boek een goed inzicht in de zaken die bij een installatie van WebSphere komen kijken en geeft je als beheerder het gevoel dat je in staat zult zijn om de Sametime componenten succesvol te installeren en beheren. Vervolgens gaat het boek diep in op verschillende scenario’s voor de installatie, waarbij duidelijk te merken is dat de schrijvers van dit boek veel ervaring hebben met het installeren van Sametime 8.5.x. Ook de verschillende Sametime clients worden uitgebreid belicht, waarbij ook wordt beschreven hoe deze via policies te beheren zijn. Tenslotte wordt beschreven hoe de hele Sametime omgeving beheerd en gemonitord kan worden.

Op Amazon staat naast een aantal lovende reviews, ook een review van iemand die afraadt om het boek te kopen, omdat het niets nieuws zou brengen. Wij zijn het daar absoluut niet mee eens. Er is ontzettend veel informatie in de wiki’s en het information center over Sametime te vinden, maar het overzicht over de verschillende onderdelen en een echt duidelijke structuur zijn daar vaak ver te zoeken. Daarin heeft dit boek een duidelijke meerwaarde voor mensen die iets met Sametime 8.5.x willen gaan doen

Zijn er dan geen negatieve punten te noemen? Jawel hoor. Een punt wat storend is, is het door elkaar gooien van versies in het boek. Het lijkt of het boek deels geschreven is voordat Lotus Sametime 8.5.2 beschikbaar kwam en toen deze versie beschikbaar was men een search & replace heeft gedaan van niet alleen 8.5.1 door 8.5.2, maar ook 8.5. Daardoor kom je bijvoorbeeld regelmatig zinnen tegen als “in versies voor Sametime 8.5.2 was Sametime nog een single server installatie”. Een zin die door de .2 toevoeging simpelweg incorrect is. Men had er beter aan gedaan in het boek te spreken over 8.5.x en een aparte kop te wijden aan wat er nieuw is in Sametime 8.5.2. Dan had men in het vervolg van het boek een notitie kunnen maken wanneer men het had over onderdelen, zoals de bandwidth manager, die alleen voor versie 8.5.2 en hoger gelden. Wat ook opvalt zijn de zaken die juist niet genoemd worden. Voor een lezer is het vaak heel interessant om te weten wat een product niet kan, omdat je dan weet dat je daar niet verder naar hoeft te zoeken. Ondanks dat geen van de auteurs in dienst is van IBM, missen dit soort kritische opmerkingen. Je zult bijvoorbeeld niet vinden dat de Sametime gateway niet integreert met het MSN netwerk. Overigens wel met Microsoft OCS/Lync, ondanks dat dit ook niet in het boek vermeld staat. Deze kleine minpuntjes doen echter niet af aan het feit dat het gewoon een goed geschreven en zeer nuttig boek is. Dit boek is bijna een must have als je iets met Sametime 8.5 wilt gaan doen!
Links
Packt Publishing
IBM Sametime 8.5.2 Administration Guide op Packt Publishing
IBM Sametime 8.5.2 Administration Guide op Amazon
IBM Sametime Wiki’s

Advertenties
Tagged with: , , , , , , , ,
Geplaatst in Blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: