De introductie van een Sociaal Intranet vraagt om verandering

De titel klinkt misschien als een open deur, maar in de praktijk blijkt dat bij de introductie van platformen nogal eens vasthouden aan de werkwijze uit het verleden op een nieuw geïntroduceerd platform. Dit terwijl het nieuwe platform ontworpen is om processen eenvoudiger en/of efficiënter te maken.

De Grieken zijn ooit begonnen met het toneelspel om hun goden te vereren. Later werd het toneelspel gebruikt voor het overbrengen van verhalen. Toen de radio zijn intrede deed probeerde men het toneelspel over te brengen naar de radio. Een succes werd dat niet, omdat het toneelspel niet goed overkomt wanneer alleen het geluid daarvan wordt gehoord. De oplossing die hiervoor werd gevonden was het zogenaamde hoorspel waarbij een verhaal wordt verteld met ondersteuning van geluiden. Bij de introductie van de televisie ontstonden de zelfde vernieuwingsperikelen. Het duurde jaren voordat de content werd aangepast zodat het geschikt was voor de beeldbuis. Dat verandering noodzakelijk is bij de introductie van een nieuw medium wordt goed weergegeven in onderstaand filmpje.

Met de introductie van een Sociaal Intranet zien we een vergelijkbare reactie. Wanneer gebruikers de beschikking krijgen over een Sociaal Intranet, dan valt het op dat men informatie blijft opslaan via de oude structuren. Het lijkt erop dat gebruikers, zonder enige vorm van begeleiding, moeite hebben zich te gewennen aan de vernieuwingen die het platform biedt. In een van onze projecten zag ik dat een klant afspraken wilde maken over soorten tags die in het systeem gebruikt mochten worden. Het is natuurlijk onmogelijk om dit in de hand te houden.

Bij een andere organisatie zag ik dat communities met een bepaalde status een bepaalde uitstraling krijgen afhankelijk van de status. Ook dit is naar mijn mening niet de manier hoe je zou moeten omgaan met een sociaal intranet.

In plaats van energie te stoppen in regulering, kunnen gebruikers beter overtuigd worden van het nut en de toegevoegde waarde van het Sociale platform. Het geven van praktische tips en informatie over hoe ze kunnen omgaan met een Sociaal Intranet speelt daarbij een belangrijke rol. Wanneer er restricties worden opgelegd binnen een Sociaal Platform, dan wordt vaak het creatieve menselijk proces belemmerd.

In het volgende artikel zal ik ingaan op het acceptatieproces.

Advertenties
Tagged with: , , , ,
Geplaatst in Blogs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: