IBM Notes & Domino 9 Social Edition

De afgelopen maand heft IBM twee grote releases uitgebracht van haar software. IBM Notes & Domino 9 Social Edition en IBM Connections 4.5. Genoeg om over te schrijven dus. In dit blog artikel wil ik mij beperken tot IBM Notes & Domino 9.0. IBM Connections 4.5 zal ik later bespreken.

IBM Notes 9 client

Wat direct opvalt bij het installeren en starten van de client is dat de naam Lotus is vervangen door IBM. We spreken dus niet meer van Lotus Notes of IBM Lotus Notes, maar van IBM Notes.  Een wijziging die mijn inziens al jaren eerder doorgevoerd had moeten worden.

IBM heeft vel tijd besteed aan het uiterlijk van de Notes client. Voorheen werd de client vaak bestempeld als ouderwets en saai. De nieuwe client is fris en voldoet aan hedendaagse interface standaarden.

IBM Heeft niet voor niets Social edition toegevoegd aan de naam. Integratie met IBM Connections neemt een prominente plaats in binnen de client. Het koppelen van bedrijfsprocessen aan ongestructureerde sociale content is met IBM Notes 9 Social Edition zeer goed mogelijk.

Onderstaande video geeft een duidelijk overzicht van de nieuwe IBM Notes client.

 

IBM Domino 9 server

IBM Notes & Domino is op de eerste plaats een client release. Toch zijn er aan de serverkant ook de nodige verbeteringen doorgevoerd zoals ondersteuning voor SAML en DBMT (Database Maintenance Tool).  Op specifieke nieuwe onderdelen zal ik in latere blog artikelen ingaan.

Migreren Upgraden?

Veel bedrijven  zijn al bezig om server en client te voorzien van de laatste release van IBM Notes & Domino. Hoewel de producten een nieuwe versienummer hebben gekregen is de impact van de migratie relatief klein. De voornaamste reden voor het wijzigen van het releasenummer heeft te maken met de nieuwe client en de gewijzigde naam. Tot november wisten de ontwikkelaars bij IBM niet beter dan dat zij release 8.5.4 aan het ontwikkelen waren. Doordat IBM Domino servers inline te upgraden zijn, hoeft een migratie niet veel tijd te kosten. Gebruikers die voor het eerst gebruik maken van de IBM Notes 9 client reageren overwegend enthousiast op de vernieuwde interface.

Het ophogen van het releasenummer zou mijn inziens een upgrade niet in de weg mogen staan. In dit subkopje streep ik heel bewust het woord migreren door. Dit om aan te geven dat de stap naar IBM Notes & Domino 9 zeer klein is.

 

Advertenties
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Blogs
One comment on “IBM Notes & Domino 9 Social Edition
  1. Flora schreef:

    De interface van IBM Notes 9 is inderdaad top, Bespreek je ook nog IBM Connections 4.5?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief
%d bloggers liken dit: